I mitt förra inlägg skrev jag en del om vikten av ordentliga avtal för dig som är konsument, det vill säga privatperson. För det skiljer sig enormt mycket mellan privata konsumenter och företag som enligt juridiken ses som just juridiska parter.
Så, var ska jag börja? Kanske med ett ”phew”. För här kan vi verkligen tala om snårskog.
Två juridiska parter som beställer något av varandra omfattas juridiskt sett av INGENTING.
Inga garantier, inget skydd på det sätt som du har som konsument. Det ni som företag inte avtalat om finns inte, sug på den 😊
Välkommen till avtalsfriheten
När du som företagare vill göra en ombyggnad eller nyproduktion kommer du ganska snart inse att konsultkostnaderna blir betydligt högre än när du byggde din privata villa. Välkommen till friheten, alltså avtalsfriheten! Här kan vi snacka om fallgropar, det har du nog redan förstått av ovanstående inledning.
Eftersom precis allt måste avtalas om blir dokumentationen vid en upphandling eller beställning mellan företag också mycket stor. Som tur är finns det standarder att luta sig emot, men dessa är bara en grund att stå på. Att låta bli att ändra i dem, alternativt ändra på fel ställen kan visa sig blev ett kostsamt misstag.
Standarder att hålla reda på
De standarder som finns är exempelvis AB, ABT, ABK, AMA och jag kommer inte att gå in närmare på dem. Vad vi dock kan konstatera är att dessa standarder är gemensamt framtagna av beställare och utförare. Meningen med dem är att bevaka båda aktörernas intressen, så gör inte misstaget att tro att till exempel ABT (Allmänna bestämmelser för totalentreprenad) kommer att hjälpa dig om du inte ser till att fylla i de Administrativa föreskrifterna (AF) som talar om hur man tänkt att använda sig av ABT. Låter det krångligt? Utan att vilja skrämmas, ja, det är det. Det är därför det finns yrkeskategorier som grottar ner sig i de här bestämmelserna! Kort sagt, såna som jag.
I övrigt så gäller samma sak som jag skrev i mitt förra inlägg om konsumentens ansvar och situation när det löpande räkning – det är nettoredovisning som gäller. Och här finns det pengar att spara om man är på sin vakt.
”Att inte vara överens innan start slutar aldrig väl.”
Precis som vanligt gäller dock att vi inte ska försöka lura varandra och hoppas på att den andra parten inte har samma kunskap som vi själva. Vi ska agera ärligt. En sak står dock klar: Att inte vara överens innan start slutar aldrig väl.
Nettoredovisning
Kort sagt kan vi ställas inför följande scenario: Vi är i färd med att göra en upphandling på fast pris och vi omfattas inte av LOU (Lagen om offentlig upphandling). Eftersom vi är ärliga och rekorderliga ställer vi följande fråga vid upphandlingsmötet.
”Är du medveten om hur detta med nettoredovisning fungerar?”
Om nu anbudsgivaren ser ut som ett frågetecken, förklara då vad nettoredovisning innebär och låt vederbörande räkna om. Påminn även om att upphandlingen fortfarande råder och att en ändring i anbudet kan innebära att någon annan får jobbet.
Att tänka på för dig som ”företag”
- Det som inte är avtalat finns inte.
- Vem ansvarar för arbetsmiljön (BAS U och P)?
- Använd och avtala med hjälp av de hjälpmedel som finns (AB, ABT, ABK, AF, AMA)
- Alltid skriftlig beställning
- Ta alltid en kreditupplysning
- Tid- och betalplan
- Entreprenadform (utförar- eller funktionsentreprenad?)
- Betalning (hur, när, fast pris, löpande räkning, innehållna medel)
- Tid (när ska arbetet vara klart och vad kostar det om det inte är det?)
- Garantitid
- Besiktning
Comments are closed.