Beställning, avtal, kontrakt, överenskommelse, kärt barn har många namn. Och det blir ganska snabbt komplicerat. Ändå måste vi ju börja någonstans.
Så vi börjar med den största skillnaden, nämligen den att avtalen skiljer sig åt beroende på om parterna utgörs av konsument eller företag.
1. Konsumenten, kallas också fysisk person.
2. Företag (organisationer och så vidare) kallas juridisk person.)
Det är här vi hittar de största skillnaderna vad gäller avtal. En konsument som köper en vara eller tjänst omfattas av konsumenttjänst- och köplagen. Det gör att ett tecknat avtal som bryter mot denna skyddande lag automatiskt blir ogiltigt. Man kan nämligen inte teckna avtal som bryter mot den här lagen.
När det däremot handlar om företag, kan de enligt avtalslagen i stort sett avtala om vad som helst. Detta kan vara både positivt eller negativt, beroende på vilken synvinkel man har.
Nackdelen är att det som inte finns i avtalet inte existerar överhuvudtaget: Garanti, betalning, besiktning. ALLT måste finnas med! Det är här vi hittar en anledning till att upphandlingar snabbt blir både stora och dyra.
Konsument
Det här är som du säkert redan insett, ett omfattande ämne. Jag kommer därför att fokusera på de avtal som gäller konsumenten i detta inlägg och spara allt som har med avtal mellan företag att göra till nästa.
Att som konsument beställa en byggnation är, som jag berättade ovan, betydligt enklare än när företag beställer. Men det är långt ifrån riskfritt. För även om konsumentjänstlagen finns till för att skydda dig som beställare, har du fortfarande ett stort ansvar.
Ett handslag gäller. Nja, säger jag. Enligt min erfarenhet slutar överenskommelser som förseglas med ett handslag i stort sett alltid med tvister. Så ta gärna i hand, men se till att du har ett ordentligt avtal som grund. Det har både du som beställare och den som ska utföra arbetet stor nytta av.
Ta en kreditupplysning
Men! Innan du ens tar kontakt med en entreprenör för att beställa ett arbete bör du se till att ta en kreditupplysning på entreprenören du är på väg att anlita. För det säger sig själv att du vill undvika en utförare som har skatteskulder, saknar anställda eller har ett obefintligt eget kapital. Och det är sånt du ser du när du tar en kreditupplysning.
Om du ska bygga ett hus finns ABS (allmänna bestämmelser för småhusentreprenader) att luta sig emot. Men oavsett om ditt bygge rör sig om en renovering eller nyproduktion så finns det många ekonomiska fördelar med att ta hjälp av en byggkonsult för projektledning av bygget. Jag brukar säga att kostnaden för mig som projektledare betalar sig redan vid första byggmötet.
”Överenskommelser som förseglas med ett handslag slutar i stort sett alltid med tvister.”
För det finns så mycket att hålla reda på! Till exempel om du beställer ett arbete mot löpande räkning. Löpande räkning innebär att arbetet ska betalas löpande, dels antalet arbetade timmar, dels det material som använts under gång. Löpande räkning kan skena iväg. Men även om arbetet har ett fast pris, så brukar ändringar och tillkommande kostnader och arbeten ske på löpande räkning. Det är därför viktigt att det finns ett förtroende mellan beställare och utförare. Och det är därför som löpande räkning sker med nettoredovisning. (Detta är inget som entreprenörer/utförare gärna erkänner men om du vet om det, finns det stora summor att spara bara här.)
Betalning
Betala i förskott, hur dum kan man vara? Det fattar väl alla att man inte ska. Men jag lovar, det är väldigt lätt hänt att råka betala i förskott om man inte har hundra koll. Det är därför som
tidplanen MÅSTE vara kopplad till betalningsplanen. Sker det en ändring i tidplanen ska samma ändring ske i betalningsplanen.
Sen är det upp till dig att på exempelvis byggmöten kontrollera att entreprenören verkligen har utfört arbetet enligt tidplanen. Om inte, har vi ju betalat i förskott. Att förena ett heltidsjobb med hantering av byggplaner, protokoll, betal- och tidplaner och mer därtill är i det närmaste en övermänsklig uppgift. Att man då betalar i förskott blir inte så konstigt. Men onödigt.
Arbetsmiljö
Som privatperson och konsument behöver man sällan tänka på frågor om arbetsmiljö. Dessa frågor hamnar i regel automatiskt på utförarens ansvar. Men! Här gäller det att vara uppmärksam, för detta gäller endast och enbart när du beställer en totalentreprenad där din entreprenör i sin tur beställer in eventuella underentreprenörer. Om du beställer en så kallad delad entreprenad där du själv beställer in ett antal underentreprenörer landar arbetsmiljöansvaret för hela byggområdet på dig. Det ansvaret medför att du förväntas upprätta både arbetsmiljöplan och tillsätta en BAS U (byggnadsarbetsmiljösamordnare). Så för jösse namn, försätt inte dig själv i denna situation utan beställ en totalentreprenör och låt vederbörande ta in eventuella underentreprenörer!
Checklista för dig som konsument
- Alltid skriftlig beställning, utan undantag. Ett handslag räcker inte, här kan ord stå mot ord.
- Arbetsmiljöansvar – en totalentreprenör tar ansvar för arbetsmiljön, utan totalentreprenör är det du som ansvarar.
- Ta en kreditupplysning på byggfirman du tänkt anlita.
- Entreprenadform (utförar- eller funktionsentreprenad?)
- Betalning (hur, när, fast pris, löpande räkning, innehållna medel)
- Tid (när ska arbetet vara klart och vad kostar det om det inte är det?)
- Garantitid
- Besiktning
Lycka till med ditt bygge!
Comments are closed.