
Bor du inom detaljplanerat område krävs en kontrollansvarig för i stort sett alla typer av byggnationer. Här kontrollerar jag armering och radonskydd vid en tillbyggnad av en villa.
En av mina uppgifter som fristående byggkonsult är att agera kontrollansvarig vid nybyggnationer. Så vad gör då en kontrollansvarig och varför behövs det ens en sådan?
Rollen som kontrollansvarig är reglerad i plan- och bygglagens 10 kap § 9-10. Exakt vad som står här kan du själv gå in och läsa (det är dessutom ganska tung och ”trist” läsning så vi tar inte upp det här. Vad jag däremot ska försöka förklara, är varför man som byggherre kan behöva en kontrollansvarig och vad det innebär.
Byggherren har yttersta ansvaret
Förresten, vad är en byggherre? Ett enkelt svar på den frågan är att det kan vara du. Om du ger någon i uppdrag att bygga något, eller om du själv bygger något på din fastighet är du en byggherre. Du har alltså det yttersta ansvaret för att det som byggs blir byggt på rätt sätt.
Som byggherre har du alltså en massa saker att tänka på. Och det är lätt att missa något. Det är därför det är bra med en kontrollansvarig. Den kontrollansvariges roll är att hjälpa byggherren att genomföra själva byggnationen så att den uppfyller plan- och bygglagens krav. Här är det dock viktigt att förstå att den kontrollansvariges roll ”bara” är att bistå och hjälpa till. Ansvaret för att alla lagar och regler uppfylls ligger fortfarande på byggherren, det vill säga du eller den som gett uppdraget att bygga.
Invänta startbeskedet…
Det första vi gör är att upprätta ett förslag på en kontrollplan. Detta görs redan innan vi håller ett tekniskt samråd med den kommun där bygget ska ske. Om allt går vägen här utfärdar kommunen ett startbesked och det är bara att sätta igång med bygget. MEN! Det är oerhört viktigt att du inväntar startbeskedet innan du börjar bygga. Skulle du ”tjuvstarta” riskerar du att åka på en kraftig sanktionsavgift.
… och slutbeskedet
Det är också viktigt att veta att du inte får ta byggnaden i bruk innan slutbeskedet är färdigt. Skulle du göra det riskerar du återigen en saftig sanktionsavgift. Du får faktiskt inte ens ställa in några möbler förrän slutbesked är utfärdat, så låt det nya huset stå tomt till dess att du har slutbeskedet i handen (eller i inkorgen).
Mycket att hålla reda på
Som jag skrev i början av den här texten hjälper den kontrollansvarige endast och allena till att följa plan- och bygglagens regler. Som byggherre finns det en mängd andra lagar att ta hänsyn till. Några exempel är arbetsmiljölagen, miljöbalken, ordningslagen. För din egen del bör du även ha koll på avtalslagen, konsumentköplagen och konsumenttjänstlagen. Och ja, det är mycket att hålla reda på.
”En kontrollansvarig ansvarar för att plan- och bygglagens regler följs.
En projektledare är bra att ha
Just för att det är mycket att hålla reda på som byggherre väljer många att ta hjälp av en projektledare. Vad projektledaren gör berättar jag vid ett annat tillfälle. Jag kan emellertid avslöja att många förväxlar den kontrollansvarige med projektledaren, vilket man alltså inte ska göra. Däremot är det smart och även ekonomiskt fördelaktigt att använda samma person till båda uppdragen (eller rollerna).
Precis som namnet antyder är den kontrollansvarige ansvarig för att kontroller sker i tillräcklig utsträckning. Men det är inte den kontrollansvarige som måste utföra själva kontrollerna. För att veta vilka kontroller som bör göras har den kontrollansvarige hjälp av den kontrollplan som han (eller hon) hjälpt byggherren att upprätta innan bygget sattes igång. Nu när arbetet är igång ska den kontrollansvarige se till att dessa kontroller verifieras. Att göra arbetsplatsbesök är obligatoriskt. Den kontrollansvarige är även tvungen att rapportera sådant som strider mot plan- och bygglagen till kommunen, om inte byggherren rättar till det felaktiga.

Här kontrollerar jag bärigheten mellan den befintliga fastigheten och tillbyggnaden tillsammans med konstruktören.
Varning för fallgropar
Som du nu ser är det ett stort ansvar man tar på sig som byggherre. Det finns en mängd fallgropar, faktiskt så många att det är svårt att undvika att ramla ner i något av alla dessa ”svarta hål”. Så vad ska man göra då när man står där och vill bygga sitt drömhus?
Mitt bästa råd är faktiskt att anlita någon som kan agera som projektledare och kontrollansvarig. Jag får ofta uppdrag som kontrollansvarig. Däremot tycker många privata byggherrar att de inte behöver någon hjälp med projektledningen utan de vill spara in på den kostnaden. Det kan stå dem dyrt.
Ställ kostnaden i relation till investeringen
Det har hänt mig alldeles för många gånger att jag tyvärr har fått rycka in som projektledare i ett senare skede. Jag skriver ”tyvärr”, eftersom detta ofta leder till både förseningar och ökade kostnader, för att inte tala om alla andra problem som kan uppstå vid en byggnation. Mitt tips är därför att ställa kostnaden för projektledning och kontrollansvar i relation till den (förmodligen) största investering man gör i sitt liv: ett nytt hus. Spara pengar på rätt ställe, alltså…
Avslutningsvis kan jag konstatera att det är snårigt och svårt att göra rätt. Och även om du följer plan- och bygglagen till punkt och pricka kanske du missar något i avtalslagen eller konsumenttjänstlagen som gör att det avtal du tecknat inte gäller så som du hoppats. Nästa inlägg kommer handla lite mer om just avtal och vad som gäller där samt skillnaden mellan juridiska och fysiska personer och så vidare.
Comments are closed.